Παρακολούθηση εγκυμοσύνης – Προγεννητικός έλεγχος

Αναγκαίες θεωρούνται οι αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί η κυοφορούσα για τον έλεγχο της σωματικής ετοιμότητας και για τυχόν ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβει. Οι εξετάσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, τον γυναικολογικό καθώς και το μαιευτικό και οικογενειακό ιστορικό της κάθε γυναίκας.

Μέγιστο λάθος των γυναικών είναι η ταύτισή τους με άλλες κυοφορούσες. Κάθε γυναίκα σε κάθε κύηση της έχει διαφορετικές ανάγκες τόσο για τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί όσο και στην φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσει. Η κρίση των απαραίτητων ενεργειών είναι απόφαση που λαμβάνει ο ιατρός.

Οι επιβεβλημένες εξετάσεις όσον αφορά την υγεία και την αρτιμέλεια του εμβρύου χωρίζονται σε μη επεμβατικές και επεμβατικές. Οι συνηθέστερες είναι οι μη επεμβατικές όπως η αυχενική διαφάνεια, το Β επιπέδου και το Doppler. Εφαρμόζονται από ειδικευμένους ιατρούς για την ειδικότητα αυτή.

Αυχενική διαφάνεια

Η αυχενική διαφάνεια είναι ένας υπέρηχος που θα αναζητήσει το πάχος του αυχένα του εμβρύου. Ο υπέρηχος αυτός πρέπει να διενεργείται αυστηρά από την 11η εβδομάδα κύησης μέχρι και την 13η + 6 ημέρες. Το αυξημένο πάχος της αυχενικής διαφάνειας αποτελεί ένδειξη για αυξημένες πιθανότητες χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, μεταβολικές, καρδιολογικές και γονιδιακές νόσους του εμβρύου. Ταυτόχρονα, εξετάζονται και τα επίπεδα ορμονών στο αίμα της γυναίκας, τα οποία σε συνδυασμό με το πάχος της αυχενικής διαφάνειας θα μας καθορίσουν τις πιθανότητες που έχει το συγκεκριμένο έμβρυο να πάσχει.

Β επιπέδου

Δεύτερη κατά σειρά εξέταση αποτελεί το Β επιπέδου υπερηχογράφημα το οποίο αναλύει διεξοδικά την ανάπτυξη και σχηματισμό των βασικών οργάνων του εμβρύου και εφαρμόζεται κατά την 20η έως την 24η εβδομάδα κυήσεως.

Doppler

Η τελευταία από τις μη επεμβατικές εξετάσεις είναι το Doppler. Εφαρμόζεται κατά την 30η έως και την 34η εβδομάδα κυήσεως και αναδεικνύει την φυσιολογική αιμάτωση του εμβρύου από τον πλακούντα όπως επίσης και την εξέλιξή του σύμφωνα με την ηλικία κύησης.

Στις επεμβατικές εξετάσεις περιλαμβάνονται η λήψη χοριακών λαχνών, η αμνιοπαρακέντηση και η ομφαλοκέντηση. Οι εξετάσεις αυτές προϋποθέτουν ανθρώπινη παρέμβαση μέσα στον χώρο της μήτρας με στόχο την λήψη κυττάρων για τον ενδελεχή έλεγχο του DNA του εμβρύου. Δεν επιλέγονται μαζικά, μιας και παρουσιάζουν πιθανότητα αποβολής του κυήματος, γι’ αυτό και εκτελούνται στις περιπτώσεις που οι μη επεμβατικές εξετάσεις αποδώσουν υψηλές πιθανότητες ανωμαλιών του εμβρύου.