Λοχεία

Λοχεία είναι η περίοδος κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά στην κατάσταση που υπήρχε πριν από τον τοκετό. Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές τόσο σωματικές όσο ορμονικές και ψυχολογικές. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου έξι βδομάδες.

Στην αρχή οι κολπικές εκκρίσεις θα είναι αιματηρές και με την πρόοδο των ημερών θα καταλήξουν σε άσπρα άφθονα υγρά. Εάν το αίμα εξακολουθεί να ρέει και αυξάνει σε ποσότητα, ή αντιληφθείτε πως υπάρχει έντονη δυσοσμία, τότε πρέπει να μας ενημερώσετε γιατί είναι σύμπτωμα κάποιου προβλήματος. Με το πέρας των 40 ημερών ενδείκνυται η επανεξέταση της λεχωίδος από τον θεράποντα ιατρό με την διενέργεια ενός κολπικού υπερήχου και ενός testpap. Όταν διακοπεί ο θηλασμός και μετά από δύο μήνες, ενδείκνυται επίσης και ο υπερηχογραφικός έλεγχος των μαστών.

Αν δε θηλάζετε, η περίοδος θα εμφανιστεί έπειτα από 4 – 6 εβδομάδες. Εάν όμως θηλάζετε, μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα διαστήματα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ξεκινήσει μόλις διακόψετε το θηλασμό. Η ποσότητα του αίματος της περιόδου κατά τους πρώτους κύκλους ποικίλλει, αλλά σύντομα θ’ αποκατασταθεί. Βέβαια θα έχετε ωορρηξία πριν εμφανιστεί η περίοδος, γι’ αυτό ο θηλασμός δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης.

Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται μετά τις 50 μέρες. Οι γυναίκες υπόκεινται σε πολλές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ένα χαρακτηριστικό της αντίδρασης στις αλλαγές αυτές είναι να αυξάνεται ή να μειώνεται η σεξουαλικότητα. Τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων δημιουργούν ξηρότητα στον κόλπο. Επομένως για να γίνει η σεξουαλική επαφή πιο ευχάριστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο υδροδιαλυτό λιπαντικό.