Τι είναι η κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση είναι μία ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο. Ο γιατρός μέσω του κολποσκοπίου ελέγχει τον τράχηλο, το αιδοίο και τον κόλπο, για να καθορίσει με λεπτομέρεια την ύπαρξη, την έκταση και τη βαρύτητα της βλάβης η οποία δεν είναι ορατή με γυμνό οφθαλμό κατά την απλή εξέταση. Το κολποσκόπιο δεν τοποθετείται μέσα στον κόλπο, αλλά σε απόσταση από αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζονται οι παθολογικές περιοχές, εφόσον υπάρχουν, και αποφασίζεται η λήψη ή όχι βιοψιών. Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που πραγματοποιείται έπειτα από ένα παθολογικό test-Παπανικολάου και είναι το σημαντικότερο μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου.
Ενδείξεις Κολποσκόπησης
- Αξιολόγηση παθολογικού αποτελέσματος test-Παπανικολάου. Η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, καθώς με τη βοήθειά της μπορούμε να ανιχνεύσουμε προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες σε πρώιμο στάδιο (λοίμωξη από τον ιό H.P.V., ατυπία πλακωδών κυττάρων, κύτταρα ASCUS, CIN I, CIN II, CIN III, LGSIL, HGSIL).
- Σε υποψία ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων του test-Παπανικολάου (όταν η εικόνα κατά τη γυναικολογική εξέταση δε συμβαδίζει με το αποτέλεσμα του επιχρίσματος).
- Επαναλαμβανόμενες φλεγμονές τραχήλου.
- Κονδυλώματα τραχήλου, κόλπου, αιδοίου και πρωκτού.
- Ανεξήγητες αιμορραγίες.
- Έλεγχος μετά θεραπεία καρκίνου.
Προετοιμασία Κολποσκόπησης
Η κολποσκόπηση πρέπει να διενεργείται αμέσως μετά την περίοδο ή την εβδομάδα πριν την περίοδο της ασθενούς. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση tampon και η ενδοκολπική εφαρμογή φαρμακευτικής αγωγής 48 ώρες πριν την εξέταση. Επίσης, 24 ώρες πριν την εξέταση δεν πρέπει να προηγηθούν κολπικές πλύσεις ή σεξουαλική επαφή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα ανώμαλα κύτταρα μπορεί να συγκαλυφθούν.
Διαδικασία Κολποσκόπησης
Η γυναίκα τοποθετείται στη συνήθη γυναικολογική θέση και μέσω ενός κολποδιαστολέα ο γιατρός απομακρύνει τα κολπικά τοιχώματα ώστε να ακινητοποιηθεί ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο τοποθετείται πριν την είσοδο του κόλπου, έξω από αυτόν. Ειδικές ουσίες και ειδικός φωτισμός χρησιμοποιούνται για να αναγνωριστούν οι παθολογικές περιοχές. Σε υποψία δυσπλασίας είναι πιθανή η λήψη βιοψίας από το γιατρό. Σε αυτήν την περίπτωση αφαιρείται ανώδυνα δείγμα ιστού, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Μετά την κολποσκόπηση η ασθενής θα πρέπει να αποφύγει τις σεξουαλικές επαφές και τη χρήση tampon για 2 εβδομάδες. Αναλόγως των αποτελεσμάτων (και ενδεχομένως των βιοψιών που έχουν ληφθεί) αποφασίζεται η ενδεδειγμένη θεραπευτική παρέμβαση.
Επιπλοκές Κολποσκόπησης
Δεν υπάρχουν επιπλοκές που να σχετίζονται με την κολποσκόπηση. Σε περίπτωση λήψης βιοψιών, οι επιπλοκές είναι σπάνιες, όπως η μικρής έκτασης αιμορραγία και η φλεγμονή.